
Liofilizowane maliny i ich cenne właściwości
Maliny są owocami, które chyba każdy z nas lubi i docenia ich słodki, lekko kwaskowaty smak. Chociaż maliny najlepiej smakują zerwane prosto z krzewu, to jednak w opcji mrożonej lub liofilizowanej również są smaczne i chętnie wykorzystujemy je w naszej kuchni w formie przekąski, dodatku do owsianki czy naleśników, a także do wypieków. Smakiem malin liofilizowanych możesz cieszyć się do woli nawet w sezonie zimowym, dzięki czemu dodasz swojemu organizmowi cennych składników odżywczych, które wspomogą jego funkcjonowanie w tym zimnym czasie, który sprzyja przeziębieniom i innym chorobom. Dlaczego warto skusić się na maliny liofilizowane?
Maliny i ich właściwości lecznicze
Maliny liofilizowane zachowują wszystkie swoje cenne minerały i witaminy, dlatego warto sięgnąć po nie, gdy jesteśmy przeziębieni. Maliny to owoce o szerokim spektrum działania i ogromnym potencjale leczniczym, ponieważ hamują rozwój bakterii, jak również mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Na czym polega proces liofilizacji malin?
Proces liofilizacji malin polega na usunięciu z produktu wody i pominięciu etapu skraplania. Na samym początku dojrzałe owoce zerwane z krzaczka w najdogodniejszym czasie schładzane są poniżej 40 stopni Celsjusza, co prowadzi do zniszczenia pleśni, wszelkich bakterii chorobotwórczych, a także innych substancji przyczyniających się do naturalnego fermentowania produktu. Następnie w procesie liofilizacji tworzona jest próżnia, która jest niezbędnym procesem do zapoczątkowania sublimacji wody, po czym w sposób kontrolowany rozpoczyna się dostarczanie ciepła podtrzymującego sublimację, a następnie wymrażania powstałej pary wodnej. Proces liofilizacji malin jest znacznie skuteczniejszy niż ich zwykła pasteryzacja, ponieważ w jego trakcie nie dochodzi do strat witamin, składników mineralnych, jak również innych cennych składników. Co więcej, maliny zachowują swój naturalny smak, kolor oraz zapach.
Komentarze